luni, 11 aprilie 2011

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge a fost creata de Dr. Alan Howard, la Universitatea Cambridge, in 1970. Este o dieta care utilizeaza alimente de inlocuire a meselor ce contin toate cantitatile zilnice recomandate de vitamine si minerale.

Dieta Cambridge are 5 pasi, ce pornesc de la pasul 1, numit Sole Source, cu doar 500 calorii pe zi, pana la pasul 5, cu 1 500 calorii. Fiecare pas include cel putin un aliment de inlocuire a unei mese, care poate fi sub forma unui baton nutritional, unei supe, spume sau shake.



Principiul dietei este ca, cu o cantitate potrivita de proteine, carbohidrati, grasimi, foarte putine calorii si doza zilnica recomandata de vitamine si minerale, organismul primeste toti nutrientii de care are nevoie si utilizeaza depozitele de grasime pentru energie, prin urmare arzand grasimea. Si pentru ca dieta este bogata in proteine, nu se pierde masa musculara si nu exista pofte, ca in alte diete.

La ce te poti astepta de la Dieta Cambridge?

In functie de ce pas urmezi, mananci intre 3 alimente pe zi (la pasul 1) sau 1 aliment special cu 3 mese si gustari pe zi (pasul 5), mentinand totusi o dieta echilibrata nutritional. Pasul ales depinde de cat de mult doresti sa slabesti si cat de repede vrei sa se intample acest lucru.

Toate etapele implica un consumul de calorii mai redus decat de obicei, dar pasul 1 si pasul 2 nu implica aproape deloc carbohidrati, care angajeaza corpul intr-un proces numit cetoza. Cetoza este atunci cand corpul tau foloseste depozitele sale de grasime pentru fabricarea energiei.

Cui i se potriveste aceasta dieta?

Oricui care are un IMC > 26 si care are o relatie emotionala dificila cu mancarea.

Care sunt punctele negative ale Dietei Cambridge?

Ca in orice dieta, ai nevoie de vointa si poate fi greu sa te tii de ea daca faci doar primul pas, Sole Source. Vei pierde in greutate rapid, lucru care in mod normal ofera oamenilor stimulente pentru a continua.

Unii oameni considera ca este greu sa bei 8 pahare mari de apa pe zi. Nu ti se permite sa mesteci guma, iar consumul de bauturi dietetice sau ceai si cafea cu lapte sunt interzise in prima si a doua etapa a programului.

Chiar daca exista o mare varietate de alimente, unii oameni tot nu sunt fanii aromelor acestora.

Efectele secundare ale cetozei sunt respiratia urat mirositoare, letargie in primele trei zile si durerile de cap, dar nu toata lumea trece prin aceste lucruri.

Ce poti manca in Dieta Cambridge?

  • La Pasul 1 ai 3 alimente speciale, apa, ceai/cafea fara lapte, fara alte alimente, lapte sau alcool.

  • La Pasul 2 ai 3 alimente Cambridge plus o masa fara grasimi si fara carbohidrati, de exemplu branza de vaci sau carnea fripta de pui.

  • La Pasii 3 si 4 ai doar 2 alimente speciale, un mic-dejun de 150 calorii si o masa principala (pranzul sau cina). Exemplu de mic-dejun: smoothie de fructe si 3 biscuiti de ovaz cu branza de vaci degresata.

  • La Pasul 5 ai doar un aliment special, 3 mese principale si o gustare de 100 calorii. Mic-dejun: 50 g musli fara zahar, o portocala mica si un iaurt mic fara zahar. Pranz: supa de rosii si busuioc, o felie de paine integrala si branza de vaci. Cina: paella cu o portie de legume. Gustari: doi biscuiti cu ciocolata.
  • Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu