joi, 24 martie 2011

Ţelina, ideală pentru curele de slăbire

Consumul frecvent de ţelină proaspătă ajută la vindecarea impotenţei, avitaminozelor, previne cancerul şi duce la eliminarea kilogramelor în plus.

Ţelina (Apium graveolens) este folosită pentru condimentarea mâncărurilor, dar la fel de importantă este şi în medicina naturistă. Calităţile ei terapeutice sunt cunoscute de mai bine de 2.000 de ani. În Grecia antică, de exemplu, planta era folosită pentru tratarea hipertensiunii arteriale, asteniei sexuale, reumatismului, gutei, litiazei şi colicilor renale.
Cercetătorii americani au descoperit de curând că ţelina conţine o substanţă, 3-butilftalidă, care ajută sângele să circule cu uşurinţă prin artere. Consumată crudă, sub formă de sucuri sau presărată pe alimente, ţelina ajută la fortificarea organismului, prevenind avitaminozele şi aducând un aport important de minerale alimentaţiei. Frunzele, în special, au un conţinut ridicat de vitamine A, C, B1, B2, B6, E, K şi PP, dar şi de 
minerale (fier, calciu, fosfor, potasiu). În scopuri terapeutice se folosesc frunzele, rădăcinile şi seminţele.

Previne alergiile

Datorită calităţilor diuretice, ţelina se foloseşte în curele de slăbire. Pentru aceasta este suficient să bem dimineaţa 100 de mililitri de suc de ţelină şi să urmăm un regim alimentar hipocaloric. Ţelina este cu atât mai importantă pentru organism cu cât se ştie că este alimentul cu cel mai mare conţinut de potasiu. Pentru vindecarea impotenţei este suficient consumul unei cantităţi mult mai mici, de un pahar de suc de ţelină pe zi, în trei reprize, după mesele principale. Acelaşi suc este eficient şi în prevenirea reumatismului. Folosit în amestec cu sucul de morcovi, cel de ţelină este eficient în prevenirea şi tratamentul alergiilor, bronşitei şi astmului bronşic. Pentru a mări efectul, în amestec se poate adăuga şi suc de ridichi. În diabet, cistită, sucul de ţelină se amestecă în proporţie de 50% cu suc de morcovi şi pătrunjel, iar în ateroscleroză, cu suc de morcovi şi suc de sfeclă roşie. Se pot consuma una - două căni pe zi.

Preparare


Pentru prepararea infuziei se opăreşte o lingură de frunze (pulbere) cu un sfert de litru de apă fiartă. Se lasă zece minute, apoi se filtrează. O cană de infuzie este suficientă pentru consumul zilnic, în caz de răguşeală, gaze intestinale, constipaţie sau catar pulmonar. Decoctul din ţelină se prepară din 25 de grame de rădăcină la un litru de apă, fierte timp de cinci minute. Se lasă să se răcească cinci minute, acoperit, după care se poate folosi în digestiile lente, balonări, obezitate.
Ţelina este recomandată, de asemenea, în prevenirea cancerului, în special la persoanele care au o alimentaţie bogată în E-uri.

Dieta cu ţelină
Se consumă în fiecare dimineaţă 100 de grame de suc proaspăt de ţelină sau se prepară o salată din ţelină şi morcov ras. Dieta durează două - trei săptămâni, în toată această perioadă fiind permise doar fructe şi legume, carne slabă de pui, ouă, iaurt şi peşte şi interzise grăsimile sub orice formă. Veţi reuşi să daţi jos până la cinci kilograme.
Fumariţa tonifiază organismul şi vă ajută să slăbiţi
Sanatate


Din popor se ştie că fumariţa încetineşte fenomenul de îmbătrânire. Această legendă este pe cale să se transforme în realitate. Specialiştii în fitoterapie au constatat că face bine la ficat şi la rinichi, fluidizează sângele şi ajută la eliminarea excesului de grăsime.
Cunoscută în popor şi sub denumirile de „fumul pământului“ sau „iarbă de curcă“, fumariţa (Fumaria officinalis) este o plantă anuală, ierboasă, înfloreşte din mai până în septembrie, perioadă în care este recomandată recoltarea ei. Planta se distinge uşor datorită florilor mici violete, albe spre bază şi roşii la vârf. Se găseşte în locuri cultivate sau pe câmp.
Conţine principii active - acid fumaric, tanin, potasiu, alcaloizi - care recomandă planta pentru tratamentul cefaleei, al constipaţiei, obezităţii, scorbutului, parazitozelor, asteniei, amenoreei, aterosclerozei, dischineziei biliare, febrei, hipertensiunii arteriale, afecţiunilor renale, eczemelor, acneei şi artritei.

Cura de slăbire

Din părţile aeriene ale plantei, verzi sau uscate, se poate prepara o infuzie, utilă în curele de slăbire sau pentru tratamentul constipaţiei. Ideal este să folosim 50 de grame de plantă uscată sau 40 de grame plantă verde la un litru de apă. Se lasă să infuzeze timp de zece minute şi se consumă câte o ceaşcă înainte de masă. Chiar dacă este foarte amar, ceaiul se consumă neîndulcit. Cura nu trebuie să depăşească mai mult de două săptămâni. Acest ceai are efect hipotonizant şi poate duce la pierderi semnificative în greutate, dacă este administrat timp de o săptămână. Dacă tratamentul este reluat după o săptămână de pauză, efectele sunt hipnotice, de calmare, fiind benefic în insomnii.
Infuzia concentrată se poate folosi şi extern pentru tratarea acneei sau a eczemelor, aplicând pe zona afectată un tampon îmbibat în acest ceai.
Pentru tratamentul celorlalte afecţiuni menţionate mai sus se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă mărunţită la o cană de apă clocotită.

Tratamentul psoriazisului

Ceaiul de fumariţă este recomandat pentru tratarea psoriazisului. Se administrează concomitent cu tratamentul extern. Ceaiul de prepară dintr-un amestec, 40 g coada calului, 30 g coajă de salcie, 50 g urzică, 10 g ventrilică, 20 g fumariţă, 30 g gălbenele, 20 g coada şoricelului,10 g coajă de stejar, 30 g tătăneasă, 40 g trifoi roşu. Pentru aceasta se obţine o infuzie dintr-o linguriţă de amestec la o cană de apă, care se bea zilnic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu