joi, 24 martie 2011

Elveţia blochează construcţia centralelor nucleare

Dacă cu trei săptămâni înainte de cutremurul din Japonia locuitorii cantonului Berna votaseră cu o majoritate foarte strânsă proiectul de construcţie a unei centrale nucleară, următoarele două referendumuri programate să urmeze în curând în alte regiuni ale Elveţiei aveau şanse infime să treacă, având în vedere starea emoţională a populaţiei.
Dar, chiar dacă nu se vor construi – cel puţin pentru moment – centrale nucleare noi, problema elveţienilor sunt vechile reactoare şi sistemele lor de protecţie depăşite. Randolph Schultz, director al departamentului de analiza siguranţei din cadrul Inspectoratului Nuclear avertizează că “cea mai periculoasă ameninţare pentru centralele nucleare din Elveţia sunt cutremurele”.
Chiar dacă Elveţia nu are istoria seismică a arhipelagului nipon, experţii elveţieni nu sunt convinşi că reactoarele ar putea rezista la un cutremur de 7 grade Richter. De altfel, proiectul PEGASOS, iniţiat în 1999 şi finalizat în anul 2004, a reunit peste 20 de specialişti din şapte ţări europene, calculând probabilitatea apariţiei unor hazarde naturale, care să afecteze centralele nucleare ale ţării.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu