joi, 24 martie 2011

Dieta Scarsdale

Dieta medicala de 14 zile  sau dieta Scarsdale a fost creata de un cardiolog american la sfarsitul anilor 70, continua sa atraga numerosi adepti, datorita efectelor sale rapide. Este vorba de o dieta hipocalorica - aportul energetic fiind de aproximativ 1000 kcal. Dieta Scarsdale, de tip “low carb” este bazata pe limitarea aporturilor de glucide. Meniul zilnic contine 3 tipuri de alimente: legume, fructe si carne (fara grasimi). La sfarsitul fiecarei diete de 2 saptamani, urmeaza un plan de mentinere a greutatii, care propune o gama mai larga de alimente permise, dar continua sa interzica alimentele bogate in amidon (paste, orez, cartofi, porumb, legume uscate), toate dulciurile cu zahar, toate grasimile, ciocolata, mezelurile si majoritatea lactatelor. Alimentele permise in dieta de mentinere: trei oua pe saptamana, doua felii de paine pe zi, gem fara zahar, nuci, alcool (un pahar de vin pe zi). Dieta Scarsdale exista in mai multe variante: exotica – unde alimentele amintesc de traditiile alimentare din diferite tari, economica - pentru persoanele care doresc sa limiteze cheltuielile cu hrana si dieta Scarsdale vegetariana. Alimente permise sunt  legume ca : telina, morcovi, castraveti, rosii, salata verde, ciuperci, varza, ardei gras, spanac, brocoli, conopida, condimentele, verdeata, otetul, mustarul, zeama de lamaie Alimente interzise  »  alimentele bogate in amidon:  paste, orez, cartofi, porumb,    legume uscate, Grasimi: ulei, unt, smantana,  majoritatea produselor lactate,  sucul de fructe, alcoolul, dulciurile care contin zahar, ciocolata,    mezelurile.
Meniul Scarsdale :
 Micul dejun este compus obligatoriu din: ½  grapefruit (jumatatea de grapefruit furnizeaza enzimele necesare arderii a 700 kcal pe zi),  o felie de paine integrala (fara unt), cafea sau ceai fara zahar.
Pranzul si cina sunt compuse dintr-un sortiment de carne slaba sau peste, alaturi de legume crude sau preparate, dupa cum urmeaza:  
Luni : Pranz :  carne slaba la alegere: pui, curcan, vita ,  o rosie taiata, fiarta sau inabusita, cafea, ceai sau suc dietetic. Cina : peste sau fructe de mare, salata din legume si verdeata, in cantitatile dorite,  o felie de paine prajita , grapefruit,  cafea sau ceai.
Marti : Pranz :   salata din fructe asortate,  cafea sau ceai. Cina   gratar piept pui sau curcan sau peste, salata de legume (rosii, telina, masline, varza, castraveti, salata verde) cafea sau ceai.  Miercuri : Pranz :  salata de ton sau somon (fara ulei), condimentat cu otet sau zeama de lamaie grapefruit, ½ grapefruit, cafea sau ceai. Cina : friptura de carne fara grasime,   salata de rosii, telina si salata verde, cafea sau ceai.
Joi : Pranz : 2 oua preparate dupa preferinta, dar fara grasime,    branza de vaci proaspata, dovlecei, pastai sau rosii, o felie de paine prajita, cafea sau ceai. Cina : pui la gratar (fara piele si fara grasime), spanac, ardei gras sau pastai, cafea sau ceai.
Vineri : Pranz : 2 felii de branza sla       ba,  spanac, 1 felie de paina prajita, cafea sau ceai. Cina : peste sau fructe de mare, salata asortata, 1 felie de paine prajita, cafea sau ceai.
 Sambata : Pranz : salata de fructe, cafea sau ceai. Cina :  friptura de pui, salata de legume, grapefruit, cafea sau ceai.Duminica : Pranz : piept de pui la gratar sau inabusit,  salata de legume: rosii, morcovi, varza, brocoli sau conopida, grapefruit, cafea sau ceai. Cina : carne slaba la gratar,  salata de legume (castraveti, telina, rosii), varza de Bruxelles, cafea sau ceai.  Regulile dietei Scarsdale
Legumele permise nu sunt limitate cantitativ. Carnea, pestele si legumele sunt preparate fara grasimi. Toate sursele de proteine : carne, peste, trebuie sa fie slabe, iar partile grase trebuie indepartate. Salatele preparate fara nicio picatura de ulei, dar se poate adauga otet, lamaie, condimente, usturoi, ceapa, sare si mustar. Sunt interzise bauturile alcoolice, laptele si sucul de fructe. Bauturile permise sunt: apa (plata sau minerala) si sucurile dietetice. Zaharul este inlocuit de indulcitori. Singura gustare permisa intre mese consta in morcovi si telina cruda.   Oricare masa de pranz din orice zi poate fi inlocuita cu meniul urmator:  - ½ ceasca de branza de vaci, fructe.
Avantajele si dezavantajele dietei  
Avantajele « Dietei Scarsdale » :  nu este nevoie sa pierdeti timpul pentru planificarea meselor, totul este organizat. Nu trebuie decat sa cumparati alimentele necesare pentru respectarea dietei. Dieta nu dureaza mult timp si poate fi respectata pana la capat. Mai multe programe de stabilizare sunt recomandate si pot fi urmate in functie de preferintele fiecarei persoane. Pe termen scurt, dieta da rezultate, desi nu este atat de eficienta pe cat afirma creatorul ei, care sustine ca se pot slabi 500 grame pe zi.
Dezavantajele « Dietei Scarsdale » :  Selectia alimentelor este realizata astfel incat aportul de proteine, lipide si glucide este invers proportional in raport cu o alimentatie echilibrata. Programul dietei Scarsdale ofera multe proteine, putine glucide si lipide. Dar, un regim prea bogat in proteine poate antrena o uzura precoce a sistemului renal, in timp ce o alimentatie saraca in lipide si/sau glucide nu ajuta mai mult in slabire decat o alimentatie echilibrata si limitata in glucide si proteine. Respectarea dietei Scarsdale pe o perioada de 14 zile nu prezinta riscuri pentru sanatate intrucat aporturile de proteine, saruri minerale si vitamine sunt suficiente. In schimb, prelungirea sau repetarea frecventa a dietei, asa cum este recomandata de inventatorul ei, poate conduce la grave dezechilibre nutritionale din cauza absentei acizilor grasi esentiali, a carentei de calciu (lactatele sunt insuficiente) si a proteinelor la unele mese (marti si sambata), conducand pe termen lung la pierderea de masa slaba. Aceste carente pot avea consecinte grave asupra sanatatii. Toate mesele fiind organizate in detaliu, improvizarea este absolut interzisa. In plus, nu puteti merge la restaurant in aceasta perioada. Putin diversificata si chiar fada, dieta Scarsdale prezinta inconvenientul de a fi saraca in calciu si in acizii grasi esentiali, indispensabili unei bune functionari a organismului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu