vineri, 1 aprilie 2011

Dieta Montignac - Reguli

Metoda de alimentatie dezvoltata de nutritionistul francez Michel Montignac este un stil de viata, care poate fi urmat de catre oricine, la orice varsta si cu care veti obtine rezultate bune atat din punct de vedere sanatate cat si in ceea ce priveste pierderea in greutate.

Dieta Michel Montignac este formata din doua faze, in prima faza scopul principal este curatarea organismului si pierderea in greutate, in cea de-a doua faza se merge pe stabilizarea/mentinerea rezultatelor obtinute in faza intai.
Dieta Michel Montignac – principii de baza

Alimentele sunt compuse din 3 macronutrienti:
proteine, grasimi si carbohidrati, micronutrienti (minerale, vitamine, etc) si fibre.
Pornind de la aceasta idee, Michel Montignac considera ca acesti nutrienti se impart (in special carbohidratii) in “rai” si “buni”.


Daca am exclude alimentele “rele” din alimentatia noastra zilnica nu am avea probleme cu greutatea.
In cadrul dietei Michel Montignac nu se consuma la aceeasi masa carbohidratii rai (fainoasele, produsele de brutarie/patiserie, etc) si lipidele (
carne, grasimi, uleiuri).

Zaharul si toate alimentele care contin zahar sunt eliminate in totalitate.


Alimente ce contin amidon (cartofii, orezul alb) sunt si ele pe lista de interzise. Se permite doar orezul salbatic sau cel neprelucrat.


Se vor evita alimentele glucido-lipidice, cum ar fi: alunele, avocado,
ciocolata cu lapte sau diferite creme, etc.


La capitolul bauturi sunt interzise: cafeaua (este permisa doar cea decofeinizata), bauturile alcoolice (abia din faza II este permis vinul, in cantitati moderate): berea, aperitive, etc, bauturile racoritoare (bauturi carbogazoase indulcite, sucurile de fructe din comert).


Asteptati 3 ore dupa o masa glucidica inainte de a ingera lipide.


Asteptati 5 ore dupa o masa lipidica, pentru a ingera glucide.


Ca desert este permisa ciocolata cu minim 70% cacao.


Se consuma multe legume sub forma de salate sau innabusite, la abur, la cuptor

GRUPA A (glucide): cereale integrale, paine integrala, paste integrale, orez nedecorticat, lapte degresat, iaurt degresat, fructe

GRUPA B (proteino - lipide): carne, peste, oua, smantana, branza, uleiuri vegetale

GRUPA C (legume): salata, morcovi cruzi, ceapa, conopida, spanac, fasole verde, telina, ridichi, gulii, castraveti, varza rosie, varza alba, rosii crude, usturoi

GRUPA D (glucido lipidice): lapte, nuci, alune, arahide, migdale, creier, ficat, soia (faina), germeni de grau, paste cu ou, nuca de cajou, nuca de cocos, ciocolata, zahar, masline, castane, castane dulci, scoici st. jaques, stridii, avocado – in prima faza interzise. Se poate bea lapte degresat.
grupa A se poate combina cu grupa C;

grupa B se poate combina cu grupa C;

grupa A nu se va combina cu grupa B;

Fructele se papa inainte de micul dejun cu 20-60 minute sau la 3-4 ore de masa de prinz sau de seara.

Apa nu se bea nici inainte nici in timpul mesei, cel mai bine dupa.

Obligatoriu trei mese pe zi

Cafeaua cu cofeina si ceaiul negru trebuie evitate.

Masa majoritar protido-lipidica (carne si peste de exemplu) nu va contine decit glucide cu un index glicemic foarte mic (inferior sau egal cu 35), ca lintea verde, legume verzi....

Masa majoritar glucido-protidica va contine foarte putin sau chiar deloc grasimi poly si mononesaturate (adica ulei de masline, de floarea-soarelui, pesti si crustacee). Glucidele vor fi alese printre cele cu index inferior a 50.

Glucidele bune sint considerate cele cu indice glicemic 50, sau mai mic, restul sint glucide rele si sint interzise complet. Atentie la unele alimente cu indice glicemic mic, care sint totusi interzise, fiind glucido lipidice (de ex. alunele)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu