luni, 11 aprilie 2011

Dieta Rina de 90 zile

Dieta Rina este una dintre cele mai in voga regimuri alimentare ale momentului. Este vorba de o dieta disociata, cu o durata de 90 zile, creata de un medic sportiv, ce garanteaza ca vei slabi intre 15 si 20 kilograme.

Popularitatea dietei Rina se datoreaza faptului ca ea chiar functioneaza, este usor de urmat si este blanda cu stomacul. Ea asigura o alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si fibre, datorita cantitatilor uriase de fructe si legume.

Dieta de 90 zile este creata de un medic sportiv de origine americana, lucru care garanteaza ca este sigura pentru sanatate. In afara de scaderea in greutate, ea mai promite si scaderea tensiunii, daca suferi de hipertensiune. Ea modifica metabolismul, deci poti fi sigura ca nu va exista niciun efect yoyo, iar kilogramele nu se vor intoarce. Daca doresti sa slabesti mai putin, poti opri dieta mai devreme, dar metabolismul nu ti se va schimba.

Esenta acestei diete este disocierea. Asta inseamna ca stomacul primeste un singur tip de mancare odata, usurand astfel digestia. E esential sa mentii ordinea zilelor. Dieta incepe cu ziua de proteine, urmata de cea cu amidon, carbohidrati si fructe.

Zilele se repeta, incepand intotdeauna cu ziua de proteine, timp de 90 zile. O data pe luna se face o zi de apa, dupa ziua de fructe si inaintea zilei de proteine. Poti sa bei cat poti de mult ceai sau cafea neindulcite.

Micul dejun

Este acelasi in fiecare zi: fructe, poate si un suc natural, fara adaos de zahar. Poti manca fructe ca si gustari intre mese, in fiecare zi, dar nu cu o ora inainte de pranz.

Ziua 1 - Proteine
  • Pranz: carne fiarta sau fripta, peste, oua, branza, iaurt – maximum 200 g. Ele pot fi insotite de orice cantitate de salata proaspata. Poti sa mananci si o felie de paine, desi dieta functioneaza mai bine fara aceasta. Dupa masa mai poti servi si o supa fara taitei, dar, din nou, dieta ar fi mai eficienta fara aceasta. Laptele si branza sunt permise doar in aceasta zi.

  • Cina: la fel ca si pranzul, fara supa si paine, si in cantitati mai mici.

    Ziua 2 – Amidon

  • Pranz: orice fel de legume fierte sau fripte (fasole, mazare, porumb, linte, morcovi, cartofi etc). Orezul este permis, deoarece si acesta contine tot amidon, si poti asezona legumele cu sare, ketchup si rosii preparate termic. Acestea pot si insotite de orice cantitate de salata proaspata, ca si de o felie de paine, desi dieta ar fi mai eficienta fara ea.

  • Cina: legume fierte, inabusite sau fripte si salata – cu alte cuvinte acelasi lucru ca la pranz, dar in cantitati mai mici si fara paine.

    Ziua 3 – Carbohidrati


  • Pranz: paste fierte sau pizza sau orice fel de produse de patiserie de aceeasi cantitate cat o pizza. Pentru aroma poti adauga sos de rosii sau o cantitate mica de legume.

  • Cina: 2 felii mici de tort sau paine, sau chiar 3 linguri de inghetata si 4 patratele de ciocolata neagra. Daca nu-ti plac dulciurile, te poti bucura de niste produse de patiserie.

    Ziua 4 – Fructe

  • Pranz: cantitati nelimitate de fructe de orice fel, la fiecare 2 ore. Poti savura si salate de fructe.

  • Cina: ca mai sus.

    In plus

    Dupa ce ai terminat dieta, poti sa mananci normal, cu o singura exceptie: in urmatoarele 90 zile va trebui sa ai o masa, la micul dejun sau la pranz, compusa doar din fructe.
  • Dieta Cambridge

    Dieta Cambridge a fost creata de Dr. Alan Howard, la Universitatea Cambridge, in 1970. Este o dieta care utilizeaza alimente de inlocuire a meselor ce contin toate cantitatile zilnice recomandate de vitamine si minerale.

    Dieta Cambridge are 5 pasi, ce pornesc de la pasul 1, numit Sole Source, cu doar 500 calorii pe zi, pana la pasul 5, cu 1 500 calorii. Fiecare pas include cel putin un aliment de inlocuire a unei mese, care poate fi sub forma unui baton nutritional, unei supe, spume sau shake.



    Principiul dietei este ca, cu o cantitate potrivita de proteine, carbohidrati, grasimi, foarte putine calorii si doza zilnica recomandata de vitamine si minerale, organismul primeste toti nutrientii de care are nevoie si utilizeaza depozitele de grasime pentru energie, prin urmare arzand grasimea. Si pentru ca dieta este bogata in proteine, nu se pierde masa musculara si nu exista pofte, ca in alte diete.

    La ce te poti astepta de la Dieta Cambridge?

    In functie de ce pas urmezi, mananci intre 3 alimente pe zi (la pasul 1) sau 1 aliment special cu 3 mese si gustari pe zi (pasul 5), mentinand totusi o dieta echilibrata nutritional. Pasul ales depinde de cat de mult doresti sa slabesti si cat de repede vrei sa se intample acest lucru.

    Toate etapele implica un consumul de calorii mai redus decat de obicei, dar pasul 1 si pasul 2 nu implica aproape deloc carbohidrati, care angajeaza corpul intr-un proces numit cetoza. Cetoza este atunci cand corpul tau foloseste depozitele sale de grasime pentru fabricarea energiei.

    Cui i se potriveste aceasta dieta?

    Oricui care are un IMC > 26 si care are o relatie emotionala dificila cu mancarea.

    Care sunt punctele negative ale Dietei Cambridge?

    Ca in orice dieta, ai nevoie de vointa si poate fi greu sa te tii de ea daca faci doar primul pas, Sole Source. Vei pierde in greutate rapid, lucru care in mod normal ofera oamenilor stimulente pentru a continua.

    Unii oameni considera ca este greu sa bei 8 pahare mari de apa pe zi. Nu ti se permite sa mesteci guma, iar consumul de bauturi dietetice sau ceai si cafea cu lapte sunt interzise in prima si a doua etapa a programului.

    Chiar daca exista o mare varietate de alimente, unii oameni tot nu sunt fanii aromelor acestora.

    Efectele secundare ale cetozei sunt respiratia urat mirositoare, letargie in primele trei zile si durerile de cap, dar nu toata lumea trece prin aceste lucruri.

    Ce poti manca in Dieta Cambridge?

  • La Pasul 1 ai 3 alimente speciale, apa, ceai/cafea fara lapte, fara alte alimente, lapte sau alcool.

  • La Pasul 2 ai 3 alimente Cambridge plus o masa fara grasimi si fara carbohidrati, de exemplu branza de vaci sau carnea fripta de pui.

  • La Pasii 3 si 4 ai doar 2 alimente speciale, un mic-dejun de 150 calorii si o masa principala (pranzul sau cina). Exemplu de mic-dejun: smoothie de fructe si 3 biscuiti de ovaz cu branza de vaci degresata.

  • La Pasul 5 ai doar un aliment special, 3 mese principale si o gustare de 100 calorii. Mic-dejun: 50 g musli fara zahar, o portocala mica si un iaurt mic fara zahar. Pranz: supa de rosii si busuioc, o felie de paine integrala si branza de vaci. Cina: paella cu o portie de legume. Gustari: doi biscuiti cu ciocolata.
  • Dieta Hershberg

    Dieta Hershberg – Dieta celor 4 macronutrienti

    Cei 4 macronutrienti la care se refera
    dieta sunt: proteinele, carbohidratii, grasimea si apa. Ideea nu este insa bautul apei, ci "mancatul" apei. Dr. Hershberg a demonstrat, cu ajutorul etichetelor alimentare si matematicii, ca de fapt continutul in apa al alimentelor este cel mai important factor de luat in considerare pentru judecarea calitatii unui aliment in vederea pierderii in greutate.

    Alimentele bogate in apa, cum ar fi pestele, carnea de pasare, carnea slaba, legumele, fructele, lactatele s-au dovedit a fi cele mai bune pentru pierderea in greutate, deoarece ele umplu stomacul cu calorii foarte putine. Acestea au un raport scazut de calorii fata de masa si volum.

    Hrana uscata - cereale, biscuiti, paine, chips-uri, nuci, stafide, carne de vita - poate duce rapid la cresterea in greutate, deoarece fiecare dumicat care este pus in gura este plin cu calorii. Ele nu contin apa cu zero calorii care sa ocupe spatiul. Oamenii mananca cu mult prea multa usurinta aceste alimente si, drept rezultat, se ingrasa rapid.

    Importanta alimentelor "fierbinti"

    Unele alimente ajuta corpul sa arda calorii, prin simplul fapt ca le consumam. Acest lucru se intampla deoarece e nevoie de energie pentru a fi rupte legaturile chimice din aliment. Ca rezultat, sunt arse calorii, iar caldura rezultata in proces este eliberata, de unde si numele de "alimente fierbinti".

    Urmatoarele alimente reprezinta adevarate exercitii digestive pentru tractul intestinal: pestele, carnea de pui, albusurile de ou, curcanul, nucile si lactatele degresate. La polul opus se afla alimentele simple, care duc la ingrasare: bomboanele, sucul, painea alba, orezul, pastele, chips-urile, covrigii, gogosile – acestea sunt cele mai "reci" alimente.

    Cat de important este exercitiul fizic pentru scaderea in greutate?

    Sportul este foarte important, el ajuta la arderea caloriilor. Cand simtim ca ne e cald si transpiram, de fapt ardem calorii, grasime.

    Mai mult decat atat, dupa sedinta de antrenament sportiv, corpul nostru continua sa arda calorii deoarece lucreaza la repararea micro-traumelor musculare ce au loc dupa sesiunea de antrenament.

    De asemenea, sportul scade rezistenta la insulina, ducand la scaderea nivelului acestui hormon in organism. Cand insulina e la pamant, corpul arde grasime, in loc sa o depoziteze.

    Slabire prin detoxifierea de primavara

    Sfaturi in bucatarie
  • Respecta regula celor 3 mese complete pe zi. Eventual mai poti lua si 2 gustari, una dimineata si alta dupa-amiaza, dar ia un aliment de la masa urmatoare pe care sa-l consumi la gustare. De exemplu, poti lua fructul de la cina pentru a-l consuma la gustarea de dupa-amiaza.

  • Te simti umflata? Limiteaza adaosul de sare: acesta favorizeaza retentia de apa.

  • Mare atentie la lipidele utilizate in mancare: limiteaza-te la o lingura de grasime pe masa. Prefera uleiurile vegetale (masline, floarea-soarelui, rapita). Consuma carne cat mai slaba.

  • Bea minimum 1.5 litri de apa sau de bautura neindulcita pe zi. Mizeaza mai ales pe ceaiul verde, deoarece el contine antioxidanti si are efect diuretic.

  • Cand ti-e foame intre mese, chiar si in ciuda gustarii, rontaie legume. Ele sunt satioase cu putine calorii, sunt bogate in fibre si sarace in grasimi.

  • Consuma un produs fainos (paste, orez, grau, legume uscate) la fiecare masa, pe cat posibil sub forma integrala, pentru a fi mai bogat in vitamine, minerale si fibre.

  • Mizeaza pe alimente bogate in antioxidanti (vitaminele A, C, E, polifenoli, licopen): fructe si legume colorate pentru provitamina A (morcov, caisa, spanac, mango, pepene galben); coacaze, broccoli si kiwi pentru vitamina C; nuci, alune si uleiuri vegetale pentru vitamina E.

    Idei de meniuri pentru programul de detoxifiere

    Ziua 1

  • Mic dejun: ceai verde neindulcit, 1 felie paine integrala, 1 bucatica mica de unt, branza alba cu 0% grasime, 1 portocala.

  • Pranz: 1/2 grepfrut, 125 g varne de vita fripta, 200 g sparanghel facut la aburi, 100 g cuscus integral, 2 iaurturi naturale cu 0% grasimi

  • Cina: salata de morcov ras (125 g) + vinegreta (1 lingurita ulei, 1 lingurita mustar, otet), 150 file de somon + zeama de lamaie, 250 g conopida facut la aburi si nucsoara, 1 iaurt natural cu 0% grasimi, 2 kiwi.

    Ziua 2

  • Mic dejun: 150 ml smantana, 1 felie paine cu cereale, 1 varf de cutit de unt, 2 iaurturi naturale cu 0% grasimi, 200 g fructe rosii

  • Pranz: varza rosie tocata (150 g) + vinegreta (lactate cu 0% grasime, suc de lamaie, ierburi aromate, apa), file de cod fript, 225 g spanac cu patrunjel si usturoi, facute in tigaie fara grasime, 50 g orez, 1 iaurt natural cu 0% grasime, 1 para

  • Cina: 1/2 avocado cu suc de lamaie, 125 g piept pui, 250 g legume fierte, branza alba cu 0% grasime, 1 mar.
  • 10 metode de slabit fara sa tii dieta

    Trebuie sa te vezi slaba

    Programeaza-ti creierul ca 3 saptamani, seara de seara, inainte de culcare, sa te vizualizezi la greutatea ideala. Imagineaza-ti hainele pe care ti-ar placea sa le porti, senzatia de libertate, de lejeritate si de mandrie pe care ai simti-o. Gandirea pozitiva ajuta mult!
    O singura regula alimentara


    Asociaza la fiecare masa, 2/3 proteine slabe (pasare, peste, branza, oua) + 1/3 legume. Daca visezi la un platou cu paste, il vei servi obligatoriu cu legume.
    Bea un pahar cu apa


    Corpul are nevoie sa fie hidratat regulat, in cantitati mici, pentru ca rinichii sa functioneze bine. Asadar, bea un pahar cu apa la fiecare 1-2 ore.
    Aplica-ti crema de remodelare


    Aplica produsul cu ambele maini, astfel incat sa fie acoperite toate zonele afectate de celulita. De-abia apoi apuca-te de masaj.
    Alege spirulina


    Aceasta alga de apa dulce are efect remineralizant si revitalizant, ideala pentru slabire. Ea taie foamea si favorizeaza eliminarea colaceilor de grasime. Se iau cate 7-12 comprimate sau capsule (in functie de dozaj, 300 sau 500 mg) pe zi, timp de 20 zile.
    Respira menta


    Un studiu al Wheeling Jesuit University din Virginia a demonstrat ca cei care respira regulat menta absorb cu 23% mai putine calorii.
    Condimente


    Mancarurile condimentate actioneaza asupra organismului si il incita sa arda mai multe calorii, spun cercetatorii japonezi.
    Contracta-ti fesierii


    Stai la telefon, faci mancare in bucatarie, te uiti la televizor, pe scaun la birou: strange-ti fesierii la maximum si tine-i cat mai mult contractati.
    Vitamina C din belsug


    Consuma cat mai multe portocale, patrunjel, kiwi, limonade neindulcite: acestea contin vitamina C, responsabila de fabricarea carnitinei, o substanta ce arde grasimile la nivel celular.
    Ciorapi speciali


    Ciorapii impreganti cu cafeina actioneaza prin frecare si refac progresiv fermitatea pieli. In plus, ei stimuleaza muschii gambelor si dinamizeaza fesierii.


    Praz gratinat (Gratin de poireau)

    Ingrediente :   4-5 fire de praz, 100 g emmental (sau cascaval ras sau parmezan), 200 ml frisca lichida sau 300 ml lapte, 25 gr unt, 50 gr faina, sare, piper, nucsoara, marar sau patrunjel.
    Mod de preparare : de la firele de praz se ia doar partea alba care se taie in  rondele, apoi se fierbe in apa cu sare timp de 10-15 min.  Intre timp se face sosul : se topeste untul si se agauga faina, doar cat sa se coloreze un pic. Se ia de pe foc si se adauga frisca lichida, sare, piper, nucsoara si verdeata. Se amesteca sosul cu 50 g emmental. Prazul se scurge bine de apa si se amesteca apoi cu sosul. Se pune compozitia intr-un vas de yena, se presara restul de emmental si se da la cuptorul incalzit in prealabil, pentru 20- 30 minute. Se serveste cald sau rece, simplu sau ca si garnitura.

    sâmbătă, 2 aprilie 2011

    Dieta(Regimul) Montignac, recomandari pentru meniu prima faza

    Cateva recomandari pentru meniul din prima faza: Micul dejun Michel Montignac ne propune doua variante de mic dejun, mic dejun lipidic si mic dejun glucidic. •Micul dejun glucidic - Acest mic dejun consta in glucide bune si este caracterizat de absenta oricarui lipid. Acesta este micul dejun recomandat, pentru a capata energie pentru intreaga zi. Un mic dejun glucidic cuprinde: un fruct (mancat cu 30 minute inainte de restul mesei) cereale complete (integrale, nerafinate) paine neagra sau integrala branza de vaci cu 0% grasime cafea fara cofeina sau ceai slab lapte cu 0% grasime indulcitor sintetic •Micul dejun lipidic - Acest mic dejun consta in proteine si lipide si este recomandabil atunci cand sunteti plecati de acasa, fiind mai usor de procurat. Micul dejun proteino-lipidic este compus din: oua sunca, carnati sau jambon branza cafea fara cofeina sau ceai slab smantana Pranzul Pranzul va fi intotdeauna de natura proteino-lipidica. Pranzul poate fi compus din: •cruditati si legume permise •branza •peste •carne Cina Michel Montignac ne propune doua variante de cina, cina proteino-lipidica si cina pe baza de glucide bune. •Cina glucidica - Acest tip de cina consta in glucide bune si este caracterizata de absenta oricarei lipide. O cina glucidica cuprinde: un fruct (mancat cu 30 minute inainte de restul mesei) supa de legume (integrale, nerafinate) orez integral, neprelucrat, cu sos tomat salata, cruditati, legume branza de vaci cu 0% grasime •Cina proteino-lipidca - Acest tip de cina va fi perfect asemanatoare cu pranzul, fiind compusa din proteine si lipide, fara sa contina glucide. Cina proteino-lipidica este compusa din: oua sunca, carnati sau jambon branza cafea fara cofeina sau ceai slab smantana

    vineri, 1 aprilie 2011

    DIETA MONTIGNAC SI ...FRUCTELE

    Fructele sunt excelente pentru sănătatea dumneavoastră, dar cu o singură condiţie: să nu fie amestecate cu nimic altceva.
    V-am explicat deja că, dacă fructul în general acid este amestecat cu carne, provoacă serioase tulburări digestive.
    Dar a fi suferind de tulburări digestive nu înseamnă să fii şi conştient de acest lucru. Unele persoane au o foarte mare sensibilitate şi reuşesc să determine rapid ceea ce le este contraindicat, deoarece au manifestări exterioare violente (colite, crize de ficat, diaree).
    La majoritatea indivizilor însă, aceste afecţiuni nu sunt puse imediat în evidenţă de eventuale simptome alarmante, fiindcă organismul lor, având o mare rezistenţă, acţionează prin măsuri de compensaţie.
    Ceea ce nu înseamnă că nu sunt şi efecte negative pe undeva. Răul se petrece în profunzime şi, într-o zi, va ieşi la suprafaţă sub forma unui simptom deosebit. .
    Anumite persoane au o senzaţie insuportabilă de balonare, atunci când mănâncă fructe după masă. Bineînţeles că, datorită, manifestărilor evidente, ele vor suprima de la sine practica respectivă.
    Dacă nu vă număraţi printre aceste persoane, nu aţi avut nici un motiv ca să renunţaţi la un obicei alimentar pe care îl consideraţi întemeiat.
    Însă dacă astăzi aveţi burtă, aflaţi că unul dintre motivele probabile ale acestei balonări anormale este, totuşi, faptul că mâncaţi fructele după masă.
    După cum v-am explicat în capitolul consacrat digestiei, metabolizarea fructului este foarte rapidă, ceea ce înseamnă că este digerat în circa douăzeci de minute.
    Prin urmare, după ce a fost ingerat, fructul trebuie să se afle –într-un interval de timp foarte scurt în intestinul subţire, unde este asimilat. Vitaminele pe care le conţine sunt transmise organismului exact în acest moment.
    Înţelegeţi, acum, de ce dacă aţi mâncat fructul la sfârşitul mesei metabolizarea lui va fi oprită: pentru că el va fi obligat –întrucâtva, să stea la coadă ca să ajungă, în etapa finală, la nivelul intestinului subţire.
    Problema este că fructul, prin natura lui, e nerăbdător şi nu poate accepta liniştit să fie blocat într-un ambuteiaj digestiv. Şi, în loc să-şi aştepte frumos rândul, se va transforma într-un ţâfnos care va provoca o mare zăpăceală.
    Mai întâi, va începe prin a afecta şi chiar a distruge mediul enzimatic necesar şi deseori indispensabil unei bune digestii deci unei bune progresii în circuitul digestiv a alimentelor care se găsesc într-o staţionare provizorie în stomac. Astfel, va împiedica producerea pepsinei, enzimă esenţială pentru metabolizarea cărnii.
    Întregul conţinut al stomacului va fi, dintr-o dată, complet perturbat de sosirea intempestivă a fructului. Iar această perturbare se va traduce printr-o încetinire generală a procesului de digestie ale cărei efecte vor fi următoarele:
            amidonul şi carnea vor fi insuficient digerate în stomac. Transformarea lor chimică va fi deci imperfectă, în acest stadiu, şi va contribui la perturbarea, în continuare, a procesului digestiv;
            fructul care, în mod natural, trebuie să traverseze foarte rapid stomacul, va fi prizonierul acestuia, datorită prezenţei celorlalte alimente cu progresie digestivă lentă.
    Şi, în această ambianţă umedă şi caldă, fructul se va metamorfoza. Va începe, mai ales, să fermenteze, deoarece conţine glucide care se transformă rapid în alcool.
    Este citat cazul marilor mâncători de fructe, care au fost victimele cirozei, deşi toată viaţa lor nu puseseră în gură o picătură de alcool. Acum înţelegeţi de ce!
    Dar cel mai mare necaz se va produce, de fapt, la nivelul intestinului subţire, deoarece “marfa” livrată de stomac nu va fi conformă “caietului de sarcini”. Iar motivul este acesta: carnea a fost digerată insuficient în stomac, iar fructul care este complet metamorfozat prin fermentaţie şi-a pierdut toate vitaminele.
    Primind aceste “mărfuri” neconforme, intestinul subţire va fi cam dezorientat.
    Mai întâi va încerca să repare cât poate el de bine pagubele. Pentru asta, va fi tentat să pună în aplicare proceduri de excepţieîn ceea ce priveşte metabolismul – care vor avea inconvenientul de a încetini, încă o dată, procesul digestiv.
    Astfel perturbat, intestinul se irită şi se umflă.
    Şi tocmai repetarea prea frecventă a acestor anomalii face ca un abdomen de femeie, având în vedere sensibilitatea lui, să-şi manifeste progresiv proeminenţa.
    După cum aţi văzut în capitolul consacrat digestiei, perturbările procesului digestiv duc la o activitate anormala a intestinului gros, deoarece deşeurile care ajung m el sunt incomplet digerate. Intestinul gros va trebui, şi el, să folosească proceduri de excepţie, al căror principal obiectiv va fi distrugerea deşeurilor alimentare prin fermentaţie şi putrefacţie, în funcţie de natura acestora.
    Aceste proceduri digestive de excepţie, folosite prea frecvent sau în permanenţă, vor genera o continuă perturbare a intestinului gros, a cărui funcţie va fi constant destabilizată, în raport cu activitatea normală.
    Nu trebuie să căutăm mai departe cauza tulburărilor funcţionale ale colonului. Unele dintre manifestările evidente ale acestora sunt, în orice caz, mărirea în volum a abdomenului şi balonările permanente.
    Pentru că fructele nu se pot combina cu nici un alt aliment, fără a perturba întregul proces digestiv, trebuie să fie mâncate după cum am menţionat singure, şi mai ales, pe stomacul gol.
    În loc să mâncaţi fructele după masă, ar trebui să le mâncaţi înainte. Ideal ar fi s-o faceţi cu cel puţin o oră înainte de aceasta. Dar ar trebui să procedaţi în aşa fel, încât ultima masă fie complet digerată, adică să mâncaţi fructul la circa trei ore după prânz sau cină.
    Prin urmare, exista trei momente ale zilei, când puteţi mânca fructe:
            dimineaţa, la sculare, cu cel puţin o jumătate de oră înainte de micul dejun;
            la mijlocul după-amiezii (ora 17,30), adică la cel puţin patru ore după ce aţi terminat prânzul;
            seara, înainte de culcare, cu condiţia ca intervalul de patru ore de după cină să fie aproximativ respectat.
    Vă reamintesc că este mai bine să evitaţi citricele (portocale, grapefruit, mandarine) înainte de culcare, căci vitamina C pe care o conţin riscă să vă tulbure somnul. Deci sunt absolut indicate dimineaţa, la sculare, sau la mijlocul după-amiezii, pentru a vă biciui puţin moleşeala.
    Adevăraţii specialişti în nutriţie se strâmbă întotdeauna când aud de sucul de fructe. Deoarece ei cred, în mod paradoxal, că sucul de fructe 'nu este o băutură naturală.
    Mâncăm fructe pentru că suntem încredinţaţi că acestea conţin excelente substanţe nutritive, indispensabile sănătăţii noastre. Şi sunt citate, în general, vitaminele şi sărurile minerale.
    Bând un “concentrat de fructe”, sub forma unui suc, unii au convingerea că absorb o cantitate mai mare de vitamine.
    Din nefericire, nu este cu totul adevărat, căci majoritatea vitaminelor care fac parte integrantă din fruct sunt distruse la nivelul sucului de fructe. Păstrarea vitaminelor, în afara mediului lor natural, care e fructul, este extrem de efemeră.
    Pe de altă parte, cea mai mare parte a substanţei vitale din fruct rămâne în pulpa care este aruncată după ce sucul a fost extras.
    În sfârşit, când este separat de pulpă, sucului îi creşte foarte mult şi rapid aciditatea, astfel încât suntem obligaţi să-l îndulcim adăugându-i zahăr.
    Cu riscul de a vă surprinde, nu v-aş recomanda să beţi sucuri de fructe, chiar dacă le faceţi dumneavoastră.
    Pentru că, în afară de acţiunea lor asupra celorlalte alimente şi întocmai ca fructul întreg, ingerat în cursul unei mese, sucurile de fructe irită căile digestive prin marea lui aciditate (aciditatea care va distruge alte vitamine, aşa cum ar face-o oţetul). Evitaţi, în orice caz, să beţi mai mult suc de fructe decât aţi face-o mâncând fructele din care este extras; adăugaţi-i puţină apă şi un edulcorant de sinteză, dacă vreţi să fie mai dulce.
    (Michel Montignac - Mananc, deci slabesc!)

    CLASIFICAREA GLUCIDELOR



    GLUCIDE RELE
    GLUCIDE BUNE
    ZAHĂR DIN TRESTIE
    (alb sau roşcat)
    CEREALE BRUTE
    (grâu, ovăz, orz, mei etc.)
    ZAHĂR DIN SFECLĂ
    FAINĂ BRUTĂ (necernută)
    ZAHĂR BRUN NERAFINAT
    PÂINE integrală
    MIERE
    PÂINE de secară, integrală
    SIROP DE ARŢAR
    PÂINE cu tărâţe
    DULCIURI
    OREZ integral
    MELASĂ
    PASTE din făină integrală
    DULCEŢURI, JELEURI
    GERMENE DE GRÂU
    ÎNGHEŢATĂ DE FRIŞCĂ
    BOB VERDE
    BĂUTURI DULCI
    LINTE
    (sucuri acidulate, coca cola)
    FRUCTE
    FĂINĂ RAFINATĂ
    ŢELINĂ
    (pentru baghete, franzelă, pesmeţi)
    NAP
    PRĂJITURI DIN FĂINĂ ALBĂ ŞI ZAHĂR ŞI ZAHĂR
    GERMENI DE SOIA
    PIZZA
    MUGURI DE BAMBUS
    BRIOŞE, CORNURI, BISCUIŢI
    INIMĂ DE PALMIER
    FOIETAJE, SUFLEURI
    SALSIFI
    PASTE ALBE
    VINETE
    (spaghete, ravioli etc.)
    DOVLECEI
    OREZ ALB (rafinat)
    CASTRAVEŢI
    AMIDON DIN CARTOFI
    ROŞII
    MORCOVI
    RIDICHI
    PORUMB
    CIUPERCI
    AMIDON DIN PORUMB
    VARZĂ
    GRIŞ, CUŞ-CUŞ
    CONOPIDĂ
    AMIDON
    FASOLE VERDE
    CEREALE cernute
    PRAZ
    FULGI DE PORUMB
    ANGHINARE
    PETALE DE PORUMB
    ARDEI GRAS
    – OREZ SUFLÉ
    SALATĂ VERDE
    ALCOOL (în special distilat)
    SPANAC

    NĂUT

    MAZĂRE USCATĂ

    FASOLE USCATĂ

    CIOCOLATĂ cu minimum 60% cacao



    DIETA MONTIGNAC - CLASIFICAREA LIPIDELOR, GLUCIDELOR, GLUCIDO-LIPIDELOR ŞI A FIBRELOR ALIMENTARE

    LIPIDE[1]
    GLUCIDE
    ALIMENTE GLUCIDO-LIPIDICE
    FIBRE ALIMENTARE[2]
    CARNE
    FĂINĂ
    LAPTE
    SPARANGHEL
    – OAIE
    PÂINE
    NUCI
    SALATĂ VERDE
    – VACĂ
    BISCUIŢI
    ALUNE
    SPANAC
    – VIŢEL
    OREZ
    ARAHIDE
    VINETE
    – CAL
    CARTOFI
    MIGDALE
    ROŞII
    – PORC
    PASTE
    CREIER
    DOVLECEI
    MEZELURI
    GRIŞ
    FICAT
    ŢELINĂ
    PASĂRE
    CUŞ-CUŞ
    SOIA (făină)
    VARZĂ
    IEPURE
    TAPIOCA
    GERMENI DE GRÂU
    CONOPIDĂ
    PEŞTE
    FASOLE USCATĂ
    PASTE CU OU
    VARZĂ ACRĂ
    CRAB
    MAZĂRE
    NUCĂ DE CAJOU
    FASOLE VERDE
    CREVETE
    LINTE
    NUCĂ DE COCOS
    PRAZ
    LANGUSTĂ
    NĂUT
    CIOCOLATĂ
    ARAHIDE
    LANGUSTĂ
    MORCOVI
    ZAHĂR
    ARDEI GRAS
    OU
    MIERE
    MĂSLINE
    ANDIVE
    UNT
    ALCOOL
    CASTANE
    CIUPERCI
    BRÂNZETURI
    PORUMB
    CASTANE DULCI
    NAPI
    ULEIURI
    FRUCTE
    SCOICI
    SALASIFI[3]
    MARGARINE
    FRUCTE USCATE
    ST. JAQUES
    FRUCTE


    STRIDII
    LEGUME USCATE


    AVOCADO






    [1] Toate alimentele care figurează în această coloană (cu excepţia untului, uleiurilor şi margarinelor) conţin şi proteine (protide). (n.a.)
    [2] Conţin o foarte slabă proporţie de glucide. (n.a.)
    [3] Salsifi, lat. Scorzonera hispanica (n.tr.)